Uncategorized

Restauratie in 9 stappen

Met de experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkte ik aan de inhoud en de teksten van dit praktische stappenplan. 

Deze online publicatie legt op een toegankelijke manier uit wat er moet gebeuren om het onderhoud, de restauratie of de verbouwing van een monument goed te laten verlopen. Een monumentaal pand heeft continu zorg nodig. Dit vraagt nogal wat van een eigenaar, want hoe maak je de juiste keuzes? Met welke adviseurs ga je in zee, wanneer is overleg met de gemeente nodig en wat zijn de aandachtspunten bij de uitvoering? Het stappenplan geeft praktische tips en wijst de weg naar meer informatie over restauratiekwaliteit, nuttige (branche)organisaties, websites en publicaties.

Restauratie in 9 stappen is ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor monumenteigenaren die plannen hebben met hun pand, zoals regulier onderhoud, een restauratie of een verbouwing. De publicatie is vooral gericht op eigenaren die (nog) niet veel ervaring hebben met dit soort trajecten. Dit stappenplan helpt hen om zich te ontplooien tot goede en kritische opdrachtgevers. Zo kunnen ze de juiste keuzes maken in het belang van zichzelf en hun monument. Het stappenplan is te vinden op de website Monumenten.nl.